Een zwembad in de achtertuin, wie wil dat nu niet? Heerlijk afkoelen in de zomer of juist sportief baantjes zwemmen? Maar hoe krijg je een zwembad in je tuin en waar je moet je allemaal aan denken bij de aanleg? Hierbij dé 6 tips voor het aanleggen en funderen van je zwembad:
1. Ga na of je eventueel een vergunning nodig hebt
Een eerste stap bij een zwembad aanleggen, is bepalen of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Over het algemeen is een vergunning niet nodig voor een klein zwembad. Wel zijn er bepaalde locatie-eisen waar het zwembad aan moet voldoen. Zo moet je doorgaans het zwembad in de achtertuin plaatsen en mag een zwembad niet meer dan 30 meter van je huis af staan. Wil je een zwembad groter dan 30 m2aanleggen of wil je op een andere manier van de eisen afwijken? Dan heb je een bouwvergunning nodig. Een aanvraag hiervoor kun je bij je gemeente doen.
Extra tip: Laat je bouwplan altijd controleren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
2. Bepaal welk budget je hebt
Een zwembad kun je zo luxe maken als je zelf wilt. Een simpel zwembad heb je al vanaf € 3000. Maar als je flink uitpakt, ben je zo € 10.000 kwijt. Ook het type zwembad heeft invloed op het budget. Ga je voor een zwembad in de grond? Dan is dat natuurlijk vaak duurder dan als je een zwembad boven de grond laat bouwen. Overigens kun je flink besparen door een (groot deel van het)
3. Denk goed na over de ligging
De meest ideale plek voor een zwembad is een plek waar veel zon schijnt. In de schaduw voelt het vaak te fris aan om optimaal te kunnen genieten van jouw zwembad. Ga ook voor een plek die goed is beschut. Een goed beschutte plek zorgt ervoor dat de wind geen invloed heeft op de temperatuur van je zwembad. Ook is het natuurlijk wel zo fijn als niet iedereen jouw waterpret kan zien.
4. Vraag advies over de ondergrond
In principe is elke ondergrond geschikt om een zwembad aan te leggen. De samenstelling van de ondergrond bepaalt echter hoeveel voorbereiding nodig is om een zwembad te plaatsen. Ook de hoogte van het grondwaterpeil speelt een rol. Als het grondwater te hoog staat, zal je een bronbemaling moeten plaatsen om het grondwater af te voeren. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen bij een zwembadbouwer. Zodra je weet wat nodig is voor de fundering, kun je gaan afgraven en beton storten.
5. Bedenk wat voor soort fundering je wilt
Als fundering is het heel goed mogelijk om met RVS schroefpalen te werken, deze zijn in praktisch iedere ondergrond te gebruiken, mits er geen puin of leidingen in zitten natuurlijk. Met schroefpalen zijn juist ook de organische vormen heel goed mogelijk te funderen. Er kan daarna een kant en klaar zwembad op geplaatst worden of een betonvloer boven worden gestort. Neem voor meer informatie contact met ons op.
6. Zorg ook voor een plek voor de apparatuur
Bij een zwembad hoort ook apparatuur, zoals een warmteregelaar en een pompinstallatie. Deze moeten ook ergens worden geplaatst. Dit hoeft overigens niet dicht bij het zwembad te zijn, zoals veel mensen denken. Je kunt de leidingen in de grond aanleggen naar de andere kant van je tuin. Zorg er wel voor dat de apparatuur in een vocht- en vorstvrije ruimte wordt geplaatst.
√ Onze RVS schroefpaal is een Nederlands product
√ Onze RVS schroefpaal is universeel en modulair
√ Onze RVS schroefpaal is toepasbaar in alle bodemsoorten
√ Onze RVS schroefpaal is maximaal duurzaam: min. 50 jaar
√ Onze RVS schroefpaal is C2C; eenvoudig her te gebruiken
√ Onze RVS schroefpaal is direct 100% te belasten
√ Onze RVS schroefpaal is toepasbaar in water b.v. in vijvers