Zonnepanelen zonder risico

Hoe een brand in Arnhem acht woningen verwoestte en waarom zonnepanelen het blussen bemoeilijkten

Een grote brand heeft zondag 18 juni acht woningen onbewoonbaar gemaakt in de Arnhemse wijk Presikhaaf. De brandweer had veel moeite om het vuur te bestrijden, omdat de daken van de huizen bedekt waren met zonnepanelen. Wat is er precies gebeurd en hoe kunt u voorkomen dat zonnepanelen een risico vormen bij brand?

De oorzaak van de brand is nog onbekend

De brand brak zaterdagmiddag uit in een van de woningen aan de Laan van Presikhaaf. Al snel sloeg het vuur over naar de naastgelegen huizen, die allemaal onderdeel zijn van een huizenblok met zonnepanelen op het dak. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar volgens de brandweer is er geen sprake van opzet of een technisch mankement aan de zonnepanelen.

Zonnepanelen bemoeilijkten het blussen

Het blussen van de brand was een lastige klus voor de brandweer, omdat de zonnepanelen op het dak het onmogelijk maakten om dicht bij het vuur te komen. Normaal gesproken zou de brandweer gaten in het dak maken om zo het vuur van bovenaf te bestrijden, maar dat kon nu niet vanwege het risico op elektrocutie. Een deel van de zonnepanelen werd weggehaald met een kraan, maar dat kon niet bij de huizen waarin de brand woedde. Een van de woningen is meteen gesloopt.

Meer dan 200 brandweerlieden ingezet

Gedurende de dag zijn meer dan 200 brandweerlieden ingezet om de brand te bestrijden. Het nablussen ging door tot diep in de nacht. Bewoners van zestien woningen aan weerszijden van de getroffen huizen is daarom gevraagd om de nacht ergens anders door te brengen. De gemeente Arnhem heeft opvang geregeld voor de gedupeerden en biedt ook hulp bij het vinden van vervangende woonruimte.

 

De getroffen huizenrij bestaat uit acht huizen, waarvan de brand minstens vijf huizen bereikte. De andere drie hebben onder meer rook- en waterschade. Ook werd vanuit een van de huizen die aan de brand grenzen, met een specialistisch blusmiddel een gat in de muur gemaakt om zo beter te kunnen blussen.

TerraTechs: een veilig alternatief voor zonnepanelen op het dak

De brand in Arnhem heeft laten zien dat zonnepanelen een groot obstakel kunnen zijn bij het blussen van een woningbrand. Gelukkig bestaan er betaalbare veilige alternatieven voor zonnepanelen op het dak!

Door middel van onze systemen kunt u uw zonnepanelen veilig plaatsen in uw tuin, veld of zelfs op een talud. Op deze wijze wordt de luchtcirculatie onder de panelen geoptimaliseerd en blijft de temperatuur onder controle. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan en brand ontstaan onder uw panelen, dan blijft uw gezin, uw woning en al uw kostbaarheden buiten schot.

Wilt u energieonafhankelijk worden maar geen risico lopen om uw woning (of erger) te verliezen? Neem contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor uw zonnepanelen in veldopstelling.

Scroll naar boven