#1 Milieu en zonne-energie

Bij het opwekken van stroom in een centrale, en het verbranden van gas voor verwarming en warm water in huis, komt CO2 vrij. Die CO2 uitstoot zorgt voor een klimaatverandering. Zonnepanelen, op het dak of in het vrije veld, stoten tijdens het gebruik geen CO2 uit. Wel komt er CO2 vrij bij de productie, omdat daarbij fossiele brandstoffen worden gebruikt. Maar deze uitstoot wordt ruimschoots goedgemaakt tijdens het gebruik. Bij zonnepanelen is de productie-uitstoot na 3 jaar al goedgemaakt, daarna leveren ze dus alleen nog maar een grote milieuwinst op.

 

TerraTechs duurzaam funderingssysteem voor zonnepanelen in veldopstelling

Netto veel besparen

Zonnepanelen produceren tijdens hun leven veel meer schone energie, dan er fossiele energie nodig is om de installaties te maken. Dat betekent dat een installatie netto veel meer CO2 bespaart, dan er vrijkomt bij de productie van een zonnepaneel. Zonne-energie voorziet zelden volledig in de behoefte van elektriciteit of warm water van een huishouden. De zonopbrengst wisselt in ons land daarvoor teveel, al naar gelang het seizoen of de weersomstandigheden. Maar je bespaart wel flink op CO2-uitstoot als je naast conventionele energie dus ook zonne-energie inzet. Daarmee is zonne-energie zeer duurzaam te noemen. Door het gebruik van onze RVS schroefpalen en het Solar montage concept, die C2C zijn, maak je je veldopstelling dan nog duurzamer.

Grootschalige zonneparken?

In Duitsland en Spanje staan veel zonnecentrales. Zulke grootschalige projecten van zonnepanelen of zonthermische systemen leveren meer dan een megawatt-piek op. Het aandeel zonne-energie in de stroom geleverd door Nederlandse energiebedrijven is nog klein. Wel is er in Nederland een kentering gaande waarbij steeds vaker, van braakliggende terreinen, grote Solarparken worden gemaakt. Veelal in combinatie met een recreatieve functie.

Is er een prijsverschil?

Stroom uit zonnepanelen kan concurreren met grijze stroom van het elektriciteitsnet. Dat komt omdat de kosten van zonnepanelen de laatste jaren snel dalen. Wat de elektriciteit per kWh precies kost, hangt af van de omstandigheden ter plaatse, zoals het aantal panelen dat er op het dak of in het veld ligt, de opbrengst en of er een lening is afgesloten voor de aanschaf. Daarom kan er geen gemiddelde berekend worden.

Onze RVS schroefpalen zijn door NL Greenlabel gewaardeerd met een A label op het gebied van duurzaamheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven