TerraTechs

De Natuurvriendelijkste Zonnepaneelopstelling

In onze voortdurende inspanning om duurzame energie te omarmen, is het van cruciaal belang om de impact op onze omgeving te minimaliseren. Een van de manieren waarop we dit kunnen doen, is door gebruik te maken van natuurvriendelijke zonnepanelenconfiguraties. Deze benadering combineert zonne-energieproductie met behoud van biodiversiteit en minimaliseert de impact op het milieu. In deze blog bespreken we enkele belangrijke overwegingen voor natuurvriendelijke zonnepaneleninstallaties.

1. Kies voor een Zuid-opstelling

Uit onderzoek blijkt dat een zuidelijke opstelling van zonnepanelen de voorkeur verdient boven een oost-westopstelling, vooral als u biodiversiteit wilt behouden of bevorderen. Bij een zuid-opstelling krijgen zonnepanelen gedurende de dag meer zonlicht, waardoor er meer ruimte onder de panelen beschikbaar is voor plantengroei. Dit zorgt voor een gunstiger ecosysteem.

2. Optimaliseer de afstand tussen de tafels

Een grotere afstand tussen de tafels met zonnepanelen biedt meer kansen voor biodiversiteit. Een afstand van 250 tot 300 centimeter tussen de tafels is ideaal, omdat dit voldoende ruimte biedt voor plantengroei en maaien. Een ruimere opstelling creëert schaduwrijke plekken en microklimaten die verschillende plant- en diersoorten aantrekken.

3. Kies voor smalle tafels en lage hoogtes

Om de biodiversiteit verder te bevorderen, geef de voorkeur aan smalle tafels boven bredere tafels. Smalle tafels laten meer licht op de bodem toe, wat gunstig is voor de groei van planten en kruiden. Daarnaast zijn lagere tafels beter voor de neerslagverdeling en laten ze meer licht door. Dit draagt bij aan een diverser ecosysteem onder de zonnepanelen.

4. Creëer een optimale neerslagverdeling

Een goede verdeling van neerslag is cruciaal voor plantgroei onder de zonnepanelen. Zorg ervoor dat er minimaal 1 centimeter ruimte is tussen de zonnepanelen om de neerslag gelijkmatig te verdelen. Als u de panelen ‘landscape’ plaatst, wat betekent dat ze horizontaal georiënteerd zijn, komen de ruimtes tussen de panelen dichter bij elkaar. Dit verbetert de neerslagverdeling en stimuleert een gezonder plantenleven.

5. Overweeg het gebruik van transparante panelen

Het gebruik van transparante zonnepanelen kan ook positieve effecten hebben. Deze panelen laten licht door naar de grond, waardoor planten eronder kunnen groeien. Dit zorgt voor een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing, waarbij zowel zonne-energie wordt opgewekt als de biodiversiteit wordt bevorderd.

6. Gebruik van een milieuvriendelijk montagesysteem

Een belangrijk aspect van een milieuvriendelijke zonnepaneelopstelling is het montagesysteem. Het gebruik van een systeem zoals Terratechs, dat is gebaseerd op RVS schroefpalen en aluminium profielen, heeft verschillende voordelen. Dit systeem is eenvoudig te plaatsen zonder de noodzaak van zware machines of het gebruik van beton, wat de verstoring van de natuur minimaliseert.

Bovendien is dit montagesysteem ontworpen om gemakkelijk te verwijderen zonder schadelijke sporen of giftige stoffen achter te laten in de natuur. Dit betekent dat wanneer de zonnepanelen aan het einde van hun levensduur zijn, het terrein snel en zonder schade kan worden hersteld, waardoor de omliggende biodiversiteit behouden blijft.

 

Conclusie

Een milieuvriendelijke zonnepaneelopstelling in een veld is niet alleen goed voor duurzame energieopwekking, maar kan ook bijdragen aan het behoud van biodiversiteit. Door te kiezen voor een duurzaam montagesysteem, een zuid-opstelling, de juiste afstand tussen tafels, smalle tafels, optimale neerslagverdeling en het gebruik van transparante panelen, kunt u de impact van zonneparken op het milieu minimaliseren en tegelijkertijd een gezond ecosysteem onder de panelen bevorderen. Zo bent u verzekerd van échte groene stroom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven