Universeel en modulair.
Toepasbaar in alle bodemsoorten.
C2C; eenvoudig her te gebruiken.

#30 Zonnepanelen op dijken

Zonnepanelen op dijken

Niet alle plekken zijn geschikt voor zonnepanelen dus het is van groot belang dat we de plekken die we hebben goed benutten. In Nederland is dit helemaal een uitdaging vanwege ons ruimte gebrek. Wat typisch is aan het Nederlandse landschap zijn natuurlijk de dijken. Hier ligt een potentieel van nagenoeg ongebruikte ruimte om eventueel op grote schaal zonnepanelen te plaatsen. Omdat hier nog een hoop vragen rondom zijn is de gemeente Arnhem samen met Rijkswaterstaat een pilot begonnen om te testen hoe dit op de beste manier gerealiseerd kan worden.

 

 

Voor dit project hebben wij aan een aantal eisen moeten voldoen:

  • De schroefpalen mochten maar maximaal 1 meter de dijk in, er ontstond een angst dat wij de dijk lek zouden prikken.
  • Er moest in de verticale opstelling ook geborgd worden vanwege de zijdelingse stabiliteit, aangezien schoren niet wenselijk waren i.v.m. de schaduwwerking.
  • Verticale vrijstaande opstellingen zijn natuurlijk sowieso een bijzonderheid, maar ook van toepassing bij m.b.v. geluidswallen.
  • De panelen zijn allemaal uit elkaar getrokken om het zonlicht toe te laten om op die manier de ecologie zo min mogelijk te verstoren.
  • Alles is helemaal doorgerekend door zowel de constructeur als de Geotechnici
Lees hier het gehele artikel van de Gelderlander

 

Wil je meer weten over verschillende opstelling kijk dan naar onze veldopstellingen. Vind u online geen antwoorden op uw vragen neem dan contact met ons op.