TerraTechs

TerraTechs Schroeffunderingen logo

#12 Zonnepanelen in Oost-West veldopstelling?

Solar opstelling | TerraTechs

De meeste mensen denken dat zonnepanelen op het zuiden gericht moeten worden, maar dat is niet altijd nodig of beter. Zonnepanelen kunnen namelijk op verschillende manieren in het veld worden geplaatst. Het is de kunst om de meest optimale opstelling te kiezen. De wensen verschillen per klant, per locatie en per gewenste situatie. Doel is daarom vaak om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken en zoveel mogelijk veldoppervlak te benutten. Zonnepanelen in oost-west opstelling bieden vaak een verrassend resultaat. 

 

Als er alleen maar gekeken wordt naar de opbrengst per vierkante meter zonnepaneel, dan is plaatsing op het zuiden inderdaad het beste. Maar naast het kijken naar de opbrengst per zonnepaneel, kun je ook kijken naar de maximale opbrengst per vierkante meter veld. Omdat de zonnepanelen niet ideaal opgesteld zijn (dus niet op het zuiden gericht) is de gemiddelde opbrengst per zonnepaneel wat lager. Maar de totaal opbrengst zal echter veel hoger zijn.

 

Kleinere omvormer nodig

Een zonnepanelen veldopstelling in oost-west richting heeft de voorkeur omdat de energieverdeling over de dag beter is. Als het b.v. zomer is komt de zon op in het noordoosten en gaat onder in het noordwesten. Het gevolg van een betere energieverdeling over de dag is dat er voor een kleinere omvormer gekozen kan worden, omdat bij een oost-west opstelling nooit alle zonnepanelen voor 100% tegelijkertijd werken. En de verdeling van de energieopbrengst is dus gelijkmatiger. Dit komt omdat de zonnepanelen ook veel energie opvangen als het bewolkt is. Directe instraling is dus niet per definitie noodzakelijk. Er is nog een bijkomend voordeel van een oost-west opstelling: door de lage hoek en de symmetrische opstelling heeft de wind veel minder invloed op de zonnepanelen.

 

30% meer zonnepanelen op het veld

Bij een gangbare zuid-opstelling wordt er ruimte vrij gehouden tussen de rijen zonnepanelen. Dit gebeurt om te voorkomen dat de eerste rij schaduw geeft op de rij erachter. In een oost-west opstelling daarentegen kunnen de rijen panelen bijna tegen elkaar geplaatst. Hierdoor past er tot zo’n 30% meer zonnepanelen in een veld.

 

Voordelen van een oost-west zonnepanelen veldopstelling:

  • Gelijkmatigere energieopbrengst
  • De hoogste energie-opbrengt per vierkante meter veld
  • Lagere opstelling waardoor de wind er minder vat op heeft

Nadeel van een oost-west zonnepanelen veldopstelling:

  • De zonnepanelen kunnen sneller vies kunnen worden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven