Er zijn talloze legeringen RVS beschikbaar met elk hun eigen specificaties. Het austenitisch roestvast staal of wel de AISI 300-serie, vertegenwoordigt de grootste groep roestvast staaltypen. Deze groep is afgeleid van 18/8 samenstelling. De meeste gebruikte RVS vormen zijn RVS 304 en RVS 316, beide typen zijn austenitische roestvaste staalsoorten. Het materiaal is niet magnetisch, goed corrosiebestendig, heeft een hoge uitzettingscoëfficiënt en is een slechte geleider van warmte en elektriciteit. Austentisch roestvast staal is natuurlijk aantrekkelijk door de hoge corrosiebestendigheid en is daarmee uitermate geschikt voor toepassingen in agressieve milieu factoren. Alhoewel beide typen RVS austenitische soorten zijn, verschillen de typen wel degelijk van elkaar. Dus wanneer kies je nu voor RVS 304 of RVS 316?

De verschillen tussen RVS 304 en 316

RVS AISI 304, ook wel de 18/8 legering genoemd, 18 staat voor 18% Cr (chroom) en 8 staat voor 8% Ni(nikkel). Dit biedt een goede sterkte in relatie tot een goede vormbaarheid van het materiaal, hierdoor is de legering handig voor zeer veel binnen- en buitentoepassingen. Geschikt voor toepassingen waarvoor lasbaarheid, polijstbaarheid en zeer goede dieptrekeigenschappen en slijtvastheid worden vereist. De grootste ‘zwakte’ van 304 is de gevoeligheid voor chloriden en zuren waardoor corrosievorming (plaatselijk) kan ontstaan. Agressievere milieus, zoals zeewater en kustgebieden, kunnen hierdoor ongeschikt zijn voor 304.

RVS AISI 316 bevat ook nog 2% molybdeen, waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden en zuren. Dit in combinatie met een hogere percentage nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid van 316.  Deze eigenschappen zorgen ervoor dat 316 ideaal is voor vochtige omgevingen met regelmatige blootstelling aan zout. Hierdoor wordt RVS 316 vaak aangeraden als er sprake is van agressieve milieufactoren. RVS AISI 316 wordt onder andere toegepast bij apparatuur en onderdelen voor de voedings- en genotmiddelenindustrie en onderdelen voor de chemische en farmaceutische industrie apparatuur en onderdelen voor de oliën-, vet en textielindustrie.

Kan RVS 304 dan alleen maar voor binnenshuis worden gebruikt?

In het algemeen geldt wel dat RVS 304 meestal voor binnen wordt gebruikt en RVS 316 voor buiten. Maar deze regel is echter zeker niet altijd van toepassing. RVS 304 kan ook zeker worden gebruikt wanneer een buitentoepassing niet te maken heeft met een agressief milieu en de kans minder groot is dat corrosievorming ontstaat, zoals in het geval van b.v. schroeffunderingen omdat het daarbij niet erg is dat er na verloop van tijd wat vliegroest zichtbaar is. Het gebruik van RVS 304 in schroeffunderingen scheelt namelijk aanzienlijk in de kosten en geeft toch hetzelfde gewenste resultaat.

De juiste legeringskeuze

Het kiezen van de juiste legering RVS bepaalt het succes van de toepassing. Een onjuiste legeringskeuze kan ervoor zorgen dat de toepassing toch begint met roesten en hierdoor een stuk minder lang meegaat. Kies je echter een te hoog gelegeerde legering dan nodig is voor de toepassing, dan ben je een aanzienlijk stuk duurder uit in de kosten en betaal je voor eigenschappen die je niet nodig heeft. Voor het kiezen van de juiste legering moet o.a. rekening  worden gehouden met de omgevingsfactoren, de oppervlaktefinish en het budget. Laat je door ons informeren over de juiste legeringskeuze voor jouw project.