#22 Hoe fundeer ik een steiger of vlonder?

Bij het bouwen van een tuinvlonder is men in de grond aan het werk. Het bouwen van een vlondersteiger of aanlegsteiger geschiedt boven en in het water. Dit maakt het aanleggen van een steiger of vlonder aan het water tot een wat uitdagender, maar wel hele leuke klus. 

Enkel bij watergangbreedtes kleiner dan 3 meter breed is het ‘oversteken’ van uw vlonderterras meestal niet toegestaan. In sommige gevallen wordt er ook informatie gegeven over de maximale hoogte, voor bijvoorbeeld een steigerleuning of tuinhuisje aan het water. Tot slot kun je bij je gemeente of waterschap ook terecht voor informatie over aanmeerpalen plaatsen, aanmeer-steiger bouwen en de spelregels rond eventuele ligplaatsen van boten.

De meeste gemeentes eisen dat er geen gecreosoteerd of gewolmaniseerd hout gebruikt wordt, maar eisen dat je kiest voor EUTR hardhout of KOMO/Pefc Geïmpregneerd naaldhout. Maar heb je wel eens gedacht aan het funderen van je steiger of vlonder met RVS Schroefpalen? Deze schroefpalen zijn in diverse lengtes te krijgen tot een lengte van wel 6 meter. Wel is het noodzakelijk om een goede ondergrond te hebben waar de palen in gedraaid kunnen worden en die dan ook voldoende stevigheid biedt. Klei- en veengrond hebben over het algemeen niet voldoende draagkracht voor schroefpalen. Ook bij vlonders en/of bruggetjes over en in een vijver, kunnen de RVS Schroefpalen gewoon door het vijverfolie heen en toch blijvend waterdicht worden aangebracht. Hoe praktisch wil je het hebben?

Schroeffunderingen zelf plaatsen of laten plaatsen?

De betere klusser zal zeker goed in staat zijn om zelf de schroeffundering te plaatsen. Of dit altijd de beste keuze is, is afhankelijk van het project. Bij het plaatsen van veel schroefpalen verdient het misschien aanbeveling dit door de vakmensen te laten doen. De RVS schroefpaal is geheel gebaseerd op MVS© [Modulair Verankering Systeem©]. Schroefpalen worden ook wel Grondankers, Schroefankers of Doe-het-zelf fundering genoemd. Verder zijn er nog veel meer toepassingen voor onze schroefpalen te bedenken: van het funderen van een carport, veranda, vijverrand tot aan complete Solar veldopstellingen.

Hoe fundeer ik een steiger of vlonder aan het water?

Onze 100% RVS Schroeffundering is een gepatenteerde manier van verankeren of funderen in de bodem, die vele voordelen heeft. Op eenvoudige wijze kan de schroefpaal de grond in worden gedraaid om een solide afsteuning te creëren op een stabiele grondlaag. Zelfs met handkracht is dit mogelijk door de niet grond verdringende eigenschappen van de holle buis, die de basis vormt van de RVS schroefpaal. RVS roest niet, is milieuvriendelijk en is altijd er weer uit te draaien en opnieuw te gebruiken. Uiteraard blijft een zilte of zoutwater omgeving enigszins lastig met RVS304.

Zodra de RVS Schroefpalen op het juiste niveau zijn geplaatst, kan er op eenvoudige manier verder geassembleerd worden m.b.v. de juiste adapters en houten balken om zo voor elke steiger en/of vlonderterras een perfect passende oplossing te bieden. Op de fundering en balken kan daarna in de gewenste lengte of breedterichting, het [hard]houten bovendek worden gemonteerd.

De voordelen van TerraTechs schroefpalen

   Onze RVS schroefpaal is een Nederlands product
   Onze RVS schroefpaal is universeel en modulair
   Onze RVS schroefpaal is toepasbaar in alle bodemsoorten
   Onze RVS schroefpaal is maximaal duurzaam: min. 50 jaar
   Onze RVS schroefpaal is C2C; eenvoudig her te gebruiken
   Onze RVS schroefpaal is direct 100% te belasten
   Onze RVS schroefpaal is toepasbaar in water b.v. in vijvers

Een vlonder of steiger duurzaam funderen

Wilt u (zelf) een steiger of vlonder duurzaam funderen? Kies dan voor TerraTechs schroefpalen. Neem vrijblijvend contact met ons op!

2 gedachten over “#22 Hoe fundeer ik een steiger of vlonder?”

 1. Andres Van Melckebeke

  Wat is de uitvoeringsmethodr van het plaatsen van deze palen? Gebeurt dit doorgaans vanop een klein bootje of hoe voorzie je een tijdelijk stabiel werkplatform? Zeker bij steigers die behoorlijk ver in het water staan lijkt dit me wel een niet te overzienne probleem het maken van een steiger met RVS-schroefpalen. Ik ben benieuwd naar jullie antwoord!

  1. Beste Andres,

   Hartelijk dank voor uw vraag. Onze schroefpalen zijn bij uitstek geschikt voor installatie parallel aan de oever in ondiep water. Het plaatsen van palen haaks op de oever is theoretisch mogelijk, maar dit vereist aanzienlijk meer voorbereiding en extra materiaal, zoals u zelf al heeft opgemerkt. De plaatsing dient zorgvuldig te gebeuren vanaf een stevig verankerd bootje of een tijdelijke steiger. Bovendien is het inmeten en voorboren van de gaten aanzienlijk complexer bij deze opstelling.

   Het is belangrijk op te merken dat onze schroefpalen vanwege hun ontwerp minder geschikt zijn voor gebruik in dieper water.

   Ik hoop dat ik uw vraag hiermee naar tevredenheid heb beantwoord.

   Met vriendelijke groet,

   Team TerraTechs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
ml Copy code