Universeel en modulair.
Toepasbaar in alle bodemsoorten.
C2C; eenvoudig her te gebruiken.

#26 Welke fundering kiezen voor een Tiny House?

Al een aantal jaren zijn ‘Tiny Houses’ en de ‘Tiny House movement’ trending. Begonnen in de Verenigde Staten waar er tijdens de crisis gezocht werd naar manieren om bouwkosten en ook vaste lasten laag te houden. In Amerika wil men vaak voor een tiny house geen eigen grond aanschaffen en kan er bijvoorbeeld  ‘geparkeerd’ worden op een stuk grond van b.v. familie. De gedachte is om een klein huis op een onderstel met wielen te monteren zodat  je altijd je eigen huis mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Omdat het ook heel duurzaam wonen is wordt het ook steeds populairder onder milieubewuste mensen. In Nederland is er echter minder ruimte om zomaar ergens te gaan staan met je tiny house en staat men daarom toch vaak op eigen grond. Hierdoor is het minder noodzakelijk om je tiny house op een bewegend onderstel te bouwen. Daarom worden er in Nederland vaker tiny houses gebouwd met een vaste fundering.

Welke fundering voor een Tiny House?

Bij het bouwen van een Tiny House is het zetten van de fundering de belangrijkste stap. Hierop rust namelijk het hele gewicht van de constructie en je wilt natuurlijk niet dat je Tiny House in de loop van de tijd gaat verzakken.

RVS schroefpalen hebben in alle opzichten veel voordelen, waaronder andere de montagesnelheid en duurzaamheid van het materiaal.

Als je RVS schroefpalen vergelijkt met andere funderingen zoals bijvoorbeeld beton, dan is de montage veel sneller. Een schroeffundering wordt namelijk gewoon in de grond gedraaid en kan daarna direct worden belast. Hierbij hoeft geen rekening te worden gehouden met het storten en uitharden van beton, zodat je veel sneller door kunt werken. Onze RVS Schroefpalen zijn na verloop van tijd weer gemakkelijk uit te draaien en opnieuw te gebruiken. Zo kun je, zonder de omgeving te beschadigen, je fundering [duurzaam] hergebruiken. En dit past weer perfect in het gedachtegoed van de Tiny House movement.

Schroeffunderingen zijn aan te brengen in vrijwel elke draagkrachtige bodem, mits er geen leidingen en puin in de bodem zit. Bij klei- en veengronden zal een schroefpaal gekozen moeten worden die tot aan een stabiele grondlaag reikt. Klik hier voor een kaart met de verschillende grondsoorten in Nederland. Ook in reeds bestrate oppervlakken kunnen schroeffunderingen worden aangebracht. Hiertoe kan er een klein deel van de bestrating worden open gewerkt en later weer netjes worden aangestraat. Ontzettend praktisch dus.

Voordelen van schroefpalen voor Tiny Houses:

  • Niet graven, geen beton storten
  • Extreem kosteneffectief
  • Lange levensduur en onderhoudsvrij
  • Nauwkeurig te positioneren en monteren
  • Besparing op arbeidskosten
  • Korte montagetijd, geen montagewachttijd
  • Direct belastbaar, hoge stabiliteit
  • Toepasbaar in bijna alle grondsoorten
  • Geen puinbreek- en recyclingkosten bij sloop
  • Ontzettend duurzaam