TerraTechs

TerraTechs Schroeffunderingen logo

#4 Fundering voor tuinhuizen en blokhutten

Tuinhuizen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse tuinbeeld. Ze worden vaak geleverd in complete bouwpakketten, die je  – ook met weinig kluservaring  – eenvoudig in elkaar zet. Voor de doorgewinterde doe-het-zelvers onder ons, geven we in dit blog enkele tips voor het bouwen van je eigen tuinhuis

Je verwacht het misschien niet, maar een bouwpakket valt vaak goedkoper uit dan wanneer je een tuinhuis helemaal zelf opbouwt. De grondstoffen voor tuinhuizen worden door producenten namelijk op grote schaal ingekocht en in precieze hoeveelheden en afmetingen weer doorverkocht. Heb je meer specifieke wensen met betrekking tot vorm en formaat? Dan kun je beter zelf een tuinhuis bouwen.

Fundering onder tuinhuizen of blokhutten

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een stevig tuinhuis is de fundering. Een goede fundering zorgt ervoor dat je tuinhuis straks staat als een huis. Voor de opbouw kun je kiezen uit verschillende soorten funderingen.

  • Betonnen funderingsvloer: deze vloer kun je zowel storten als aanleggen met behulp van betontegels. Je kan er ook voor kiezen om alleen de wanden te ondersteunen met behulp van tegels of betonbanden.
  • Fundering met RVS schroefpalen, deze fundering is door een handige doe-het-zelver prima aan te leggen.
  • Houten frame: maak een houten frame waar je de wanden en vloer op bevestigt. Leg dit houten frame bovenop een fundering van betontegels.

Werk bij het maken van een fundering altijd op een stevige ondergrond en zorg ervoor dat de leidingen die onder de fundering doorlopen alvast gelegd zijn. Houd bij het leggen van de fundering ook altijd rekening met uitstekende delen als de overstek van het dak. Bevestig de onderste balken van het tuinhuis aan de fundering om het tuinhuis te verankeren. Zorg er tot slot voor dat de fundering haaks en waterpas is en gebruik voor het hout dat direct op de fundering rust altijd hardhout of geïmpregneerd hout. Bij gebruik van schroefpalen is het van belang dat er geen puin in de ondergrond zitten en zorg ervoor dat de eigen leidingen niet in de buurt van de schroefpalen komen liggen. Verder zijn er diverse RVS adapters te verkrijgen om het houten frame boven de grond aan de schroefpalen te bevestigen.

Wanden van het tuinhuis

Hoewel de begrippen ‘blokhut’ en ‘tuinhuis’ vaak door elkaar gebruikt worden, is het verschil tussen de twee begrippen zichtbaar in de wanden. Een blokhut bestaat van oudsher uit wanden van boomstammen die middels inkepingen in elkaar passen, ook wel het blokhutprofiel genoemd. Veel hedendaagse bouwpakketten worden op deze manier in elkaar gezet.

Voor de wanden van een moderner tuinhuis heb je meer vrijheid. Vaak wordt er eerst een houten raamwerk – of houtskelet – gebouwd van houten balken, dat vervolgens bekleed wordt met bijvoorbeeld rabat planken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je tuinhuis te voorzien van stenen of glazen wanden.

Dak kiezen voor op je tuinhuisje

Voordat je begint aan het dak dien je een keuze te maken tussen verschillende dakconstructies en dakbedekkingen. De meest voorkomende dakconstructies zijn hieronder voor je opgesomd.

  • Zadeldak: deze constructie wordt verreweg het meest gebruikt. Dit traditionele dak kenmerkt zich door twee schuin aflopende zijden.
  • Schilddak: Het verschil met het zadeldak en deze constructie is dat bij dit dak ook de kopse kanten schuin aflopen.
  • Wolfskap: Bij deze dakconstructie worden de wanden aan de kopse zijden iets hoger opgetrokken, wat een traditioneel effect oplevert.
  • Lessenaarsdak: dit dak loopt slechts aan één kant schuin af, waardoor één wand hoger is dan de andere.
  • Plat dak: ook platte daken worden vaak toegepast. Zorg er bij dit soort daken wel voor dat je de afwatering goed regelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven